De relatie tussen emoties en organen is al heel lang bekend

chinese geschiedenisAl heel lang leggen de Chinezen verbanden tussen organen en emoties. Dit dateert al van ver voor onze jaartelling. Ook in onze taal zijn er in vele gezegdes en uitdrukkingen relaties gelegd tussen organen en emoties.  “Gif en gal spuwen” als je al je kwaadheid uit of de uitdrukking “hartzeer hebben” bij groot (liefdes) verdriet. Je kent ongetwijfeld de uitdrukking “dat ligt als een steen op mijn maag” wanneer je je over iets (te) veel  zorgen maakt. Een mooie uitdrukking die ik tegen kwam is “er kan geen luis over zijn lever lopen” wat zoveel wil zeggen als hij windt zich voor het minste geringste op.

Holistische kijk accepteerd relatie tussen emoties en organen

De Chinezen hebben een holistische kijk op het leven en dus ook op de mens. Dit betekent dat er geen scheiding is tussen lichaam en geest is. Een scheiding die in onze westerse samenleving juist tot in het extreme is doorgevoerd. Pas als we het medisch-technisch niet kunnen oplossen is het (opeens) psychisch.

Emoties en verliefdheid

Voor Chinezen is het al heel lang duidelijk dat lichamelijke klachten kunnen leiden tot emotionele problemen, maar zeker ook dat emotionele klachten zich kunnen manifesteren in lichamelijke problemen. We ervaren dit meestal op een negatieve manier, maar denk ook eens terug aan je eerste verliefdheid, wat gebeurde er toen allemaal niet in je lichaam…..

Bewust naar je lichaam ‘luisteren’Emoties en organen

Als je goed (bewust) naar je lichaam luistert kun je zelf ook de verbanden tussen organen en emoties leggen. Onderstaand geef ik een beknopt overzicht van de emoties die door de Chinezen gekoppeld zijn aan de meridianen.  Hoewel een meridiaan veel meer doet dan ‘alleen’ het orgaan bedienen waar veel meridianen naar vernoemd zijn geeft het wel een goede indicatie;

Meridiaan

Hoofdemotie

Longmeridiaan

Verdriet

Dikke Darm meridiaan

Rigide (star, strikt)

Maag meridiaan

Bezorgdheid

Milt – Pancreas meridiaan

Weinig zelfvertrouwen

Hart meridiaan

Gekwetst (liefde, relatie)

Dunne Darm meridiaan

Kwetsbaar

Blaas

Besluiteloosheid

Nier meridiaan

Angst

Galmeridiaan

Verbittering

Levermeridiaan

Boosheid

 

 

Negatieve emoties en organenTer geruststelling wil ik wel vermelden dat niet iedereen die bezorgd is last van zijn maag heeft of krijgt. Er is immers een ‘natuurlijke bezorgdheid’ bijvoorbeeld over je kind die morgenochtend een repetitie Frans heeft maar geen echte kei in dit vak is. Het gaat hier om belemmerende emoties die je dagelijks leven gaan bepalen/beperken, deze kunnen wel degelijk je orgaan functie beinvloeden.

Attachment

  • Negatieve emoties en organen
  • Emoties en organen
  • chinese geschiedenis

Categoriën