Hooikoorts

Velen in ons land blij zijn met dit seizoen en het bijbehorende weer. Mensen die last van hooikoorts hebben kijken hier met gemengde gevoelens naar. Het vooruitzicht van pijnlijke, jeukende ogen en hevig niesen stemt hen wat minder blij. Door deze klachten staan veel mensen met hooikoorts er niet bij stil dat ze door hun voeding invloed kunnen uitoefenen op deze klachten.

Standaard behandelinghooikoorts medicatie antihistaminica

De standaard behandeling voor hooikoorts klachten bestaat, in de regel, uit het voorschrijven van een antihistaminicum of corticosteroïdspray. Maar zijn er alternatieven! Een van de meest interessante alternatieven suggereert dat wat je eet de ernst van je hooikoortsklachten aanzienlijk kan beïnvloeden.

Teveel histamine

Hooikoorts is een reactie op het inademen van stuifmeelpollen. Als er een stof je lichaam binnenkomt die het lichaam ziet als giftig dan brengt het lichaam meer histamine naar die plek om je te beschermen tegen deze ‘indringer’. Je immuunsysteem komt dus in actie! Maar te veel histamine is niet goed, hierdoor krijg je de bekende reacties. Maar het inademen van de lucht met pollen kan ook wel eens de ‘druppel’ zijn die het systeem pas echt aan de gang zet!

Voedselintolerantie

Histamine zit ook in je voeding of wordt bij een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen door het lichaam Voedselintolerantie histamine intolerantiegeproduceerd. Wij nemen vaak aan dat voedsel intolerantie geen probleem is omdat de symptomen worden verergerd door de pollen, stuifmeel, etc. in de lucht. Maar vaak zijn er al voedsel(over)gevoeligheden die de hoeveelheid aanwezige histamine in je lichaam hebben verhoogd waardoor de reactie op ‘stoffen in de lucht’ versterkt wordt.

Dieet volgen?

Vermijdt, zeker gedurende de hooikoorts periode, zo veel mogelijk voedingsproducten die rijk zijn aan histamine of die histamine vrijmaken!

Voorbeelden van voedingsmiddelen

Aardbei, alcohol, kaneel, tomaat, schaal- en schelpdieren zijn voedingsmiddelen die histamine kunnen vrijmaken in het lichaam.

Bananen, varkensvlees, bier, oude kaas, salami en zuurkool zijn van zichzelf al rijk aan histamine. Dit zijn allemaal producten waarbij door gisting (fermentatie), rijping of lang bewaren een hoog gehalte aan histamine is ontstaan. (Dit zijn slechts enkele voorbeelden, individueel kan de gevoeligheid voor bepaalde producten sterk verschillen)

Afweersysteem onder drukniesen bij hooikoorts

Door het vermijden van bovengenoemde voeding wordt je afweersysteem niet ‘extra onder druk’ gezet. Hierdoor zou je het effect van de antihistaminica medicatie positief kunnen  beïnvloeden er is immers minder histamine in het lichaam aanwezig. Mogelijk kun je, in overleg met de voorschrijver, de dosering van je medicatie verlagen. Met als belangrijkste doel je klachten te verminderen en minder medicatie gebruiken.

Welke natuurlijke ondersteuning is er nog meer?

Ook het slikken van vitamine C, een natuurlijk antihistaminicum is nuttig, net zoals Ribes Nigrum (zwarte bes). Als kruid is Scutellariae een prima alternatief, dit kruid is rijk aan flavonoïden, waarvan is vastgesteld dat deze de afgifte van histamine remmen.

Essentiële Oliën

Daarnaast kunnen geconcentreerde essentiële oliën een natuurlijke bijdrage leveren aan het verminderen van de klachten. Je kunt hierbij denken aan Roman Chamomille, Eucalyptus en het mildere Rosemary bij kinderen of bijvoorbeeld Lavenderolie. Laat je hierover door een vakkundig persoon informeren.

Homeopathieafweersysteem versterkt door homeopathie

Ook middels homeopathie kunnen we je lichaam ondersteuning bieden. Je zelfgenezend vermogen wordt gestimuleerd, waardoor je lichaam minder heftig reageert op de prikkels.Dit werkt het best voordat de klachten zich manifesteren. Dus maak ruim voor je klachten verwacht een afspraak.

Als je al klachten hebt kunnen we een aantal homeopathische EHBO middelen inzetten, maar voorkomen is …………..

Voor een persoonlijk advies kun je een afspraak maken of bel naar 030 88 22 85!

Attachment

  • niesen bij hooikoorts
  • hooikoorts medicatie antihistaminica
  • afweersysteem versterkt door homeopathie
  • Voedselintolerantie histamine intolerantie

Categoriën