Geen twee vrouwen zijn hetzelde!

Hoewel uw klachten lijken op die van uw vriendin ervaart iedere vrouw ze op haar eigen wijze. Veel vrouwen ervaren in het dagelijks leven problemen rondom de menstruatie, zwangerschap, overgang, etc.. Deze specifieke vrouwenkwalen hebben vaak een relatie met hormonale veranderingen. Veel vrouwen denken dat deze klachten erbij horen, toch kunt u met het juiste homeopathisch middel veel verbetering ervaren.

Slapen het laatste op het lijstje.goed slapen 1

Voor veel vrouwen in onze maatschappij is slapen het allerlaatste op het lijstje van wat er nog moet worden gebeuren op een dag. Vaak vinden we slapen ‘verspilde tijd’ en geeft het ons het gevoel dat we al onze taken van die dag daardoor niet af krijgen. Dit weerhoudt ons ervan om, na een heerlijke nacht slapen, van een goed uitgerust lichaam en een scherpe geest te profiteren.

Slaap een waardevolle activiteit.

Slaap is echter een van dé meest waardevolle activiteiten op een dag. Hoe meer je investeert in je slaap, hoe groter rendement je zult zien bij alles wat je doet. Slaap is geen verspilde tijd doorgebracht met niets te doen. Het is de tijd waarin je lichaam zelfzelf oplaadt als voorbereiding voor de volgende dag. Goed slapen stelt je in staat om je beter te voelen, beter te denken, en beter te presteren. Na een goede nachtrust kun je je tijd en energie te maximaliseren gedurende de volgende dag.

Onderstaand tekenen die aangeven dat je niet genoeg slaap krijgt:in slaap tijdens vergadering 2

 • Je voelt je moe en hebt gebrek aan energie gedurende de dag.
 • Je hebt het moeilijk om je aandacht er bij te houden tijdens een vergadering.
 • Je bent ongemotiveerd en hebt moeite “er voor te gaan.”
 • Je bent prikkelbaar, humeurig of verliest snel je goede humeur.
 • Je moet ieder dag een wekker gebruiken om op tijd om wakker te worden.
 • Je begint te dommelen tijdens het auto rijden.

Herken je deze signalen en ben je benieuwd hoe natuurlijke middelen voor jouw je slaap kunnen verbeteren maak dan een afspraak. Wil je eerst overleggen bel met de praktijk (030 888 22 85) of stuur een mail (info@homeopathie-bilthoven.nl).

Goede en slechte stressshutterstock_118765711

Stress is de natuurlijke reactie van het lichaam op verstoring van het ‘standaard’ leven zoals het gewoonlijk hoort te zijn. Er is goede, kortdurende, stress die je helpt een angst te overwinnen of zorgt voor extra motivatie om iets op tijd af te krijgen. Maar er is ook ‘slechte’ stress, die vaak door zorgen, bijvoorbeeld over je financiële positie, je baan, je relatie of je gezondheid, wordt veroorzaakt.

Geen onderscheid in stress

Het lichaam maakt echter geen onderscheid tussen de verschillende vormen van stress. Bij iedere onbekende prikkel gaat er een alarmsignaal in de hersenen. Dit is het  standaard overlevings-mechanisme van je lichaam dat stamt uit de oertijd. Hoewel de aanleiding voor stress veranderd is, is de reactie gebleven.

Stress reactie

Een alarmsignaal in de hersenen resulteert altijd in het vrijmaken van stresshormonen. Het lichaam is nu klaar voor het ‘gevaar’. De staat waarin je lichaam dan verkeert hoort kortdurend te zijn.

Bij stress die te lang duurt blijft je zenuwstelsel overactief en gaat je lichaam fysieke en emotionele waarschuwingssignalen afgeven. Bij stress situaties die te lang duren kun je in een ‘Burn-out’ geraken. Dit kenmerkt zich door mentale, emotionele en fysieke uitputting. ‘Burn-out is een toenemend probleem in onze samenleving. Ruim 14 procent van de werknemers in Nederland had in 2014 burn-outklachten. Dat is een op de zeven. Dat melden CBS en TNO.

Waarschuwingssignalen bij langdurige stress

De eerste symptomen zijn relatief mild, zoals chronische hoofdpijnen en een grotere gevoeligheid voor verkoudheden. Bij langer aanhoudende stress kun je onder meer de volgende lichamelijke en psychische symptomen ervaren;

 • concentratieverliesstress en burn-outStress op werk
 • opgejaagd gevoel
 • neerslachtigheid
 • angst- en paniekklachten
 • snelle ademhaling
 • slapeloosheid
 • gevoel van uitputting
 • etc.

Natuurlijk herstel

Als gekwalificeerde homeopaat kan ik je bij slaapproblemen met natuurlijke middelen ondersteunen. Daarnaast kunnen ‘lifestyle’ aanpassing, supplementen en kruiden je fantastisch helpen om op een natuurlijke basis de stress te verminderen, ook hierover krijg je van mij informatie en tips.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen bij stress en burn-out klachten.

Spijsverteringsproblemen vrouw homeopathieStress, angsten, verkeerd eet en leefpatroon

Gebruik van maagzuurremmers is één voorbeeld van het ontstaan van spijsverteringsproblemen. Maar ook stress, angsten, zorgen en verkeerd eet- en leefpatroon leveren een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van spijsverteringsklachten.

Natuurlijk herstel

Homeopathische middelen kunnen je natuurlijke ondersteunen bij spijsverteringsklachten. Daarnaast kunnen ‘lifestyle’ aanpassing, supplementen en kruiden je fantastisch helpen om op een natuurlijke basis je klachten te verminderen of te laten verdwijnen, ook hierover krijg je van mij informatie en tips.

 Symptomen bij spijsverteringsproblemen

 • boeren
 • opgeblazen of opgezet gevoel
 • weinig kunnen eten
 • winderigheid
 • pijn in de bovenbuik
 • brandend gevoel in de maag
 • zure oprispingen
 • misselijkheid en braken
 • slikklachten
 • obstipatie
 • diarree
 • Plotselinge niet houdbare aandrang

 Spijsvertering problemen in de maag.

Maagzuurremmers behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld. Nederland telt 2,7 miljoen gebruikers. Terecht worden deze geslikt na klachten van opkomend brandend maagzuur. Onterecht lang kunnen ze soms geslikt blijven worden en dan ontstaan er spijsverteringsproblemen. Voedsel blijft te lang in de maag, kan gaan gisten, eiwitten worden niet goed afgebroken wat kan leiden tot voedselintolerantie (met name eiwitten van vis, schaal- en schelpdieren).

Gal en alvleesklier

Na de maag komt het voedsel in de twaalfvingerige darm waar de alvleesklier en de gal hun bijdrage gaan leveren aan de vertering van het voedsel. Is het voedsel niet ‘zuur’ genoeg zullen deze organen minder sappen afscheiden, dus ook hier gaat de vertering niet optimaal. Het wordt er op deze manier voor de darmen niet makkelijker op, om de juiste voedingsmiddelen op te nemen.

Maar waar begint de spijsvertering?

De spijsvertering begint in de mond met goed kauwen voor het doorslikken. Daarna komt het in de maag waar het voedsel, als het goed is, in een zure omgeving komt om ziektekiemen te doden, te beginnen met de eiwit vertering, voor de opname van ijzer en vitamine B12.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om te bespreken wat ik samen met natuurlijke middelen voor je kan betekenen bij je klachten van de spijsvertering.

Symptomengewrichtspijn

Het meest voorkomende symptoom bij gewrichtsklachten is pijn. Voor velen herkenbaar is de startpijn, maar ook bij langdurig of intensief inspannen kan  gewrichtspijn optreden en zelfs in rust kan er pijn zijn. Als het pijnlijke gewricht ook rood, gezwollen en warm aan voelt dan kan er sprake zijn van een ontsteking in het gewricht.

Drie miljoen Nederlanders

In Nederland hebben ruim 3 miljoen mensen last van (chronische) gewrichtsklachten. Deze aandoeningen gaan veelal gepaard met veel pijn. De meeste pijnstillers in Nederland worden dan ook voorgeschreven aan mensen met gewrichtsklachten.

Pijnstillers

In veel gevallen wordt er paracetamol geslikt. Bij lage dosering is dit relatief veilig, echter door de korte werkingstijd wordt er vaak tot wel 6 x per dag een tablet geslikt. Onderzoek toont aan dat

bij langdurige, hoge doseringen van 3 gram per dag, de levercellen beschadigd kunnen raken. Daarnaast werkt deze pijnstiller niet bij ontstekingen.

Ontstekingen en pijnstillers

Heb je gewrichtsklachten die gepaard gaan met ontstekingen dan wordt er vaak een ‘NSAID’ pijnstillers en maagbeschermers(ibuprofen, diclofenac, naproxen) ingezet bij de pijn bestrijding. Nadeel van deze middelen is dat zij de aanmaak van maagzuur bevorderen met het risico op maagzweren, maagwand irritatie of bloedingen. Om dit neveneffect te reduceren wordt er vaak een maagzuurremmer gegeven, die dan op zijn beurt het risico op spijsverteringsklachten kan geven.  Daarnaast remmen deze middelen de bloedstolling waardoor ze niet samen met bloedverdunners gegeven mogen worden.

Natuurlijke pijn vermindering

Een gekwalificeerde homeopaat kan hierbij met natuurlijke middelen ondersteunen. Daarnaast kunnen ‘lifestyle’ aanpassing, supplementen en kruiden je helpen om op een natuurlijke basis de pijn te verminderen, ook hierover krijg je van mij informatie en tips.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen bij pijn en gewrichtsklachten.

Artrose

Bij artrose is het kraakbeen dat zich in een gewricht bevindt aangetast door slijtage, waardoor het uiteindelijk kan gewrichtsproblemenverdwijnen. Ook kan artrose ontstaan door een overmatige belasting, bijvoorbeeld door te intensief te sporten. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is op artrose. Boven de 75 jaar heeft vrijwel iedereen afwijkingen in de gewrichten, maar niet iedereen heeft er last van. Artrose komt het meest voor in de gewrichten die het sterks belast worden, zoals de heupen en de knieën. In de ochtend zijn de klachten of zijn hevigst, dan zijn de gewrichten stijf en het vermindert nadat je een tijdje hebt bewogen.

Reuma

Reuma begint vaak met pijn en stijfheid in de handen en polsen. Er is sprake van een ontsteking in het gewricht waarbij de aangedane plaats gezwollen en rood kan zijn. Ook hierbij is er in de ochtend sprake van ochtendstijfheid.

Jicht

Jicht is het gevolg van de vorming van urinezuurkristallen in het gewricht. Het geeft een hevige pijn dat meestal begint in de grote teen. Het kan ook ergens ander in het lichaam ontstaan zoals een knie of pols. Het gewricht wordt net zoals bij reuma rook, dik en warm vanwege de ontsteking. Het komt bij mannen iets vaker voor dan bij vrouwen. Mannen die veel eiwitrijk voedsel eten zoals rood vlees en regelmatig alcohol drinken, lopen meer risico om jicht te krijgen.

Tekenbeten een hype?

Het aantal huisartsconsulten voor tekenbeten is sinds 1994 verdrievoudigd van 30.000 tekenbeten naar 93.000 tekenbeten in 2009. Ten opzichte van 2009 is in 2014 voor het eerst het aantal mensen dat naar de huisarts gaat met een teek in de huid afgenomen, naar 82.000 huisartsconsulten in 2014. Mogelijk verwijderen mensen de teek vaker zelf  (Hofhuis et al., 2015).

Waar moet ik op letten?

Enige tijd na de tekenbeet kunnen patiënten griepachtige klachten krijgen, zoals;

 • hoofdpijn
 • stijve nek
 • koorts
 • pijn in gewrichten
 • spierpijnen
 • vermoeidheid
 • wazige zien
 • gezwollen klieren (hals, oksels, liezen)

Deze klachten kunnen weer verdwijnen. Als de Lyme-bacterie zich door het lichaam verspreidt kunnen er velerlei symptomen ontstaan. De ziekte van Lyme is een multisysteem ziekte. Het kan leiden tot o.a. neurologische, reumatologische, huid,  hart, oog en psychiatrische klachten. Krijgt u klachten zonder dat er een vlek was, zoals griepachtige verschijnselen, keelpijn, hoofdpijn, koorts (opvallend kan zijn dat andere gezinsleden geen griep hebben) wees dan ook zeker alert en raadpleeg uw huisarts

Misdiagnose bij de ziekte van Lyme?

De diagnose ziekte van Lyme is soms moeilijk, zeker als de karakteristieke rode vlek niet is opgetreden. Lumbaal- en bloedonderzoeken geven geen zekerheid vanwege het testen op louter antistoffen. De verschijnselen bij Lyme zijn zeer divers en hebben vaak een wisselend (golvend) verloop. Mensen lopen in veel gevallen jaren met Lyme klachten en krijgen misdiagnoses, vaak omdat de tekenbeet of niet bekend is, vergeten wordt of niet als mogelijk boosdoener wordt gezien.

Herstel met natuurlijke producten

Een gekwalificeerde homeopaat kan hierbij met natuurlijke middelen ondersteunen. Daarnaast kunnen ‘lifestyle’ aanpassing, supplementen en kruiden je fantastisch helpen om op een natuurlijke basis de klachten te verminderen, ook hierover krijg je van mij informatie en tips. Raadpleeg altijd je huisarts als je denkt dat je de ziekte van Lyme hebt en bespreek je klachten.

Verwijderen van een teek

Verwijder de teek zo snel mogelijk, dit verkleint de kans dat geïnfecteerde teken bacteriën overdragen. Binnen 24 uur verwijderen geeft géén garantie dat de teek niet kan besmetten! (uit diverse vermeldingen die wij aantroffen blijkt dat besmetting kan plaatsvinden tussen de 0 en de 78 uur).

 • Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur e.d., dit verhoogt de kans op besmetting!
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium.
 • Noteer (wanneer opgemerkt) altijd datum en plaats van een tekenbeet; dit is nuttig als later blijkt dat men besmet is geraakt. De tekenbeet kan men al weer vergeten zijn.
 • Meld iedere tekenbeet bij de huisarts, zodat deze wordt opgenomen in uw medisch dossier.
 • Houd de plaats van de tekenbeet gedurende tenminste 12 weken goed in de gaten. Maak een foto met je mobiel of zet er een cirkel omheen met een watervaste stift.

Wat is het verschil tussen een homeopaat en mijn huisarts?

De (chemische) geneesmiddelen die de huisarts voorschrijft werken vaak ‘tegengesteld’ aan je klacht. Deze werken meestal snel maar bestrijden vaak alleen de symptomen. In de homeopathie krijg je een middel dat ‘gelijksoortig’ is aan je klacht. We gaan ervan uit dat dat je van je klachten verdwijnen of verbeteren door het toedienen van een zeer kleine hoeveelheid stof die bij gezonde mensen jouw klachten zouden geven. Het middel mobiliseert en versterkt je ‘zelf herstellend’ vermogen. De middelen geven, in principe, geen bijwerkingen en zijn veilig zelfs voor baby’s en zwangere vrouwen!

Kan ik bij beiden onder behandeling zijn?

Homeopathische middelen kunnen naast, samenen of zonder reguliere geneesmiddelen worden gebruikt. Ze kunnen zelfs meehelpen om de bijwerkingen van medicijnen te verminderen.